Superfoods zijn sinds vorig jaar een ware hit. Avocado, goji bessen, cacao… Maar wist je dat je in plaats van deze foods te eten zo ook voor totaal iets anders kunt gebruiken? Je huid bijvoorbeeld! De superfoods uit deze blogpost boosten jouw huidje op hun eigen manier! Benieuwd?

Superfoods als huidverzorging

Avocado
Avocado is een superfood die al voor een lange tijd in veel verzorgingsproducten wordt verwerkt. Het is rijk aan vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en proteïnen. Daarnaast houdt het de huid soepel. Avocado-extract wordt dan ook veel gebruikt in huidverzorgingsproducten. Het zuivert de huid, maakt deze voller en de olie van de vrucht versoepelt en verzacht de huid.

Goji bessen
De superfood waarvan ik niet had gedacht dat het een geweldige boost zou geven aan de huid? Goji bessen!

Toch zijn Goji bessen, en dan vooral het extract van de rode bes, een echte aanrader voor een verzorgd en zijdezacht huidje. Goji bessen hebben een antioxidante werking. Ze bevatten meer dan twintig mineralen en vitaminen, waaronder vitamine C, vitamine E, zink, ijzer en bètacaroteen. Deze samenstelling zorgt ervoor dat het extract ervan huidaandoeningen tegengaat. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de schade van UV-licht wordt verminderd en je huid een enorme energie boost krijgt!

Cacao
Net als Goji bessen is cacao rijk aan antioxidanten. Daarnaast kan uit de pitten van de cacaoboon zowel cacaoboter als cacaopoeder worden verkregen. Cacaoboter wordt al veel gebruikt in huidverzorgingsproducten maar zeg nou eerlijk… Je staat er nooit echt bij stil dat dit gewoon zo’n superfood is!

Waarom het goed is voor de huid? Cacaoboter heeft een voedende werking op de huid. Het beschermt tegen dehydratatie en voorkomt huidveroudering. Ook bevat het polyfenolen en OPC. Dit zijn twee stoffen die voorkomen dat vrije radicalen – dit zijn stoffen die onze lichaamscellen beschadigen – de huid beschadigen.

Kurkuma
Kurkuma is een kleine, gele wortel die wordt vermalen tot een poeder. Met zijn krachtige werking vangt het vrije radicalen en werkt het als antioxidant. Daarnaast zorgt deze wortel ervoor dat het immuunsysteem in de mogelijkheid is snel en zoals het hoort te reageren. Verder helpt het langdurige ontstekingen te remmen, bevordert het de conditie van de bloedvaten, ondersteunt het de lever en speelt het een grote rol in het opbouwen van spieren en het soepel houden van gewrichten.

Wat het doet Kurkuma dan voor de huid? De antioxidanten beschermen je huid tegen oxidatieve stress. Dit is een stofwisselingstoestand waarbij meer dan een normale hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen in de cel wordt gevormd of aanwezig is. Het teveel aan reactieve zuurstofverbindingen beschadigt cellen en kan ontstaan door roken, medicijngebruik, overmatig alcohol gebruik, te lange blootstelling aan de zon, intensief sporten, obesitas, hypoglykemie en depressie.

Verder heeft Kurkuma een reinigende werking op je huid en ontgift het. Gebruik het als een crème of masker om je huid te voeden en hydrateren.

Superfoods als huidverzorging… Welke is jouw favoriet?

Bronnen: Eet Paleo  |  Womens Health  |  Womens Advisor  |  Puur Figuur