In de jaren 80 was het razend populair; permanent. Je weet wel… Een flinke bos krullen laten zetten wanneer je zelf geen krullen hebt. Krullen die perfect blijven zitten. Althans, voor een hele lange poos! Het permanent is terug! Ditmaal gelukkig niet op de poedel-achtige manier van toen maar helemaal volgens de trends van 2017!

Permanent krullen

Het permanent van nu
Het permanent anno 2017 ziet er natuurlijk uit en heeft een losse, nonchalante krul in combinatie met een flinke dosis volume. Waar in de jaren 80 gebruik werd gemaakt van dunne rollers wordt in 2017 massaal gekozen voor rollen die een stuk dikker zijn dan toen.

Dikkere rollen zorgen voor grotere, lossere krullen. Het eindresultaat ziet er dan ook niet uit als de typische permanente coup die we kennen. Beach waves 2.0 is een betere naam als je het mij vraagt!

Het schijnt zelfs zo te zijn dat in Amerika haarstylisten de ‘nieuwe’ hairdo zelfs de naam ‘American Wave’, ‘Body Wave’ of ‘Modern Wave’ hebben genoemd. De reden? De haarstylisten willen deze populaire hairdo niet het verlengde laten lijken van dat uit de jaren 80.

Zo wordt permanent gezet
Wanneer je permanent wil laten zetten wordt je gaat rondom een roller gedraaid. Afhankelijk van de dikte van de roller krijg je een grotere of kleinere krul. Na het inrollen van de roller wordt er een alkalische vloeistof aangebracht op het haar. In deze permanentvloeistof zit ammonium thioglycolaat. Dit stofje veroorzaakt de bekende ammoniak-lucht bij het aanbrengen.

Het ammonium thioglycolaat zorgt voor twee dingen;

  1. De stof zorgt ervoor dat de haarschubben van je haar open gaan staan waardoor de vloeistof tot diep in het haar kan doordringen;
  2. Eenmaal diep genoeg in het haar zorgt de stof ervoor dat zwavelverbindingen in je haar worden verbroken.

Wanneer de zwavelverbindingen in je haar worden verbroken lost de oorspronkelijke vorm van je haar als het ware op. Als de permanentvloeistof volledig is ingewerkt wordt je haar met water uitgespoeld. Op deze manier wordt zoveel mogelijk van de ammonium thioglycolaat uit je haar gehaald.

De rollers blijven nog wel even zitten. De rollers dienen namelijk ter ondersteuning tijdens de aanmaak van nieuwe zwavelverbindingen in je haar. Die nieuwe zwavelverbindingen worden gemaakt met een neutralisatievloeistof. In deze vloeistof zit waterstofperoxide.

De waterstofperoxide zorgt ervoor dat er nieuwe zwavelverbindingen worden gevormd in je haar. Deze nieuwe zwavelverbindingen zorgen ervoor dat het haar de vorm van de roller vasthoudt. Het resultaat? Een permanente bos krullen!

Weetjes over permanent
Bovenstaand verhaal klinkt behoorlijk heftig voor je haar.. Waar ik eerst altijd nog weleens permanent wilde proberen, twijfel ik er nu toch enorm over. Ondanks dat is het nog wel goed het volgende over permanent te weten.

  • Tegenwoordig is permanent lang niet meer zo schadelijk voor je haar als vroeger. In de vloeistoffen die worden gebruikt zit aanzienlijk minder ammoniak. Ondanks dat wordt mensen met geblondeerd haar of blonde highlights afgeraden permanent te laten zetten. Je haar zal snel teveel beschadigd raken met afbreken en splijten als gevolg.
  • Gebruik voor het drogen van haar met een permanent GEEN handdoek. Een handdoek is namelijk ontzettend ruw voor je haar. Wees lief voor je lokken en kies voor een katoenen T-shirt. Je haren drogen met een katoenen t-shirt is niet alleen beter voor je haar. Ook de krul zal vele malen langer en mooier blijven zitten. Knijp je haar droog in plaats van het droog te wrijven.

Mocht je een permanent willen laten zetten; houdt er dan rekening mee dat je haar in de eerste weken na het zetten van het permanent behoorlijk kwetsbaar en poreus is. Het wordt dan ook afgeraden je haar in de weken na het zetten van een permanent te kleuren of te behandelen met andere agressieve middelen.

Ook wordt aangeraden gedurende 48 uur na het zetten van een permanent je haar niet te wassen. Het wassen van je haar binnen deze tijd kan zorgen voor een minder mooi resultaat.

Zou jij permanent willen proberen? Wat voor een hairdo zou jij voor één dag willen uitproberen?

Bron: Style Today & Mens en Gezondheid