Je hebt ze vast wel eens gezien. Die flapjes… die vaak op de schouders van je jas zitten. Ja, die flapjes die vast zitten met knopen of drukknopen. Zelf dacht ik altijd dat deze flapjes er alleen voor de sier zaten. Niets blijkt minder waar te zijn! Deze flapjes hebben namelijk weldegelijk een functie. Dus… Die flapjes op de schouders van je jasje? Hier zijn ze voor!

flapjes op de schouders

De functie
De flapjes zitten er dus niet voor de sier. Nee, ze hebben een functie! En misschien wist je het al, misschien ook niet. Maar voor hen die het – net als ik dus – niet wisten… De flapjes met knopen of drukknopen zitten er om je tas op zijn plek te houden. Ja, echt!

Op zich nu je het weet klinkt het misschien best logisch. Toch was ik er zelf niet eerder op gekomen. Wel heb ik regelmatig dat het knoopje losschiet wanneer ik mijn tas op mijn schouder heb hangen en deze met het hengsel van mijn schouder schiet.

De oorsprong
Oorspronkelijk zijn de handige flapjes ontwikkeld voor in het leger. De militaire kleding is voorzien van deze flapjes om rugzakken en munitie op hun plek te houden. Veel onderdelen van het militaire uniform als shirts, colberts, jassen etc. zijn dan ook voorzien van de flapjes.

Naast dat deze flapjes ervoor dienen om de boel op zijn plek te houden is eveneens de rang van de militair af te lezen aan de markeringen die op de schouders te vinden zijn.

flapjes op de schouders

WIN-WIN
Nu je dit handige weetje weet is het afzakken van jouw favoriete schoudertas verleden tijd… toch?! Of ik zelf snel gebruik zal maken van de flapjes weet ik niet. Op mijn twee zomerjasjes zitten ze namelijk wel, maar de laatste tijd maak ik juist vaak gebruik van een heuptas.

En mijn rugzak… Die blijft prima hangen! Het zou voor mij dan ook meer gaan voor mijn schouder-/avondtasje. Deze heeft een ketting hengsel waardoor de tas wat sneller van mijn schouder afglijdt. Maar ja, eer dat ik die flapjes los heb gemaakt en weer vast heb geklikt… Ik denk dat ik uit gewenning toch maar een extra keer mijn tas omhoog hijs.

Wist jij al waar de flapjes op de schouder van je jasje voor zijn?

Altijd op de hoogte blijven van de laatste blogposts op About Beauty and Fashion? Like de Facebook pagina en/of volg het Instagram account.

Bron: Pretty52