Zelf heb ik er op dit moment enorm last van… Haaruitval! Het lijkt wel of het er met bosjes uit komt zetten. En nee, ik word gelukkig niet kaal… Maar je zou het haast wel gaan denken. Wat blijkt? Last van haaruitval in de herfst is niet ongewoon. Sterker nog, veel mensen krijgen een herfstdipje en datzelfde geldt een soort van voor je haar.

Haaruitval in de herfst

Hi oktober en november
In oktober en november valt haar nou eenmaal meer uit dan anders. Gelukkig is het gevolg van het haar verlies niet tot nauwelijks zichtbaar. Toch is het vaak niet iets om je druk om te maken. In veel situaties is het verliezen van haar, vooral rondom de wisselingen van het seizoen, niet meer dan normaal.

Wanneer het moment daar is dat je haar zich ‘vernieuwd’ verlies je gemiddeld meer haren per dag dan anders. Doordat je haar dusdanig snel vernieuwd is het niet zichtbaar dat je haar verliest. Pas wanneer je haar langzaam vernieuwd wordt haarverlies zichtbaar. Merk je dat dit het geval is of merk je een ongewoon patroon op in je haarverlies (bijvoorbeeld het verliezen van grote plukken haar of het verlies van haar op één plek), dan kan er een groter, onderliggend probleem zijn. Het raadplegen van een specialist is in dat geval aan te raden.

Een nieuw seizoen… een nieuwe hair do
Het moment waarop je sowieso last zult hebben van meer haarverlies dan anders is tijdens de wisseling van de seizoenen. En ja, dat is volkomen normaal! Vooral in de herfst verlies je meer haar dan anders. Logisch, zo legt The Belgravia Centre (een Amerikaanse kliniek gespecialiseerd in haaruitval) uit.

In de zomer groeit je haar namelijk sneller. Dit komt door het positieve effect van het zonlicht op je hormonen. Deze hormonen zorgen er vervolgens voor dat je haar sneller groeit en er mooi en gezond uitziet.

Is de zomer voorbij? Dan komt er een eind aan de groeifase. Je haar groeit nog wel, maar net wat langzamer. Je maakt minder hormonen aan en er valt wat meer haar uit. Niet fijn, soms zelfs onwijs irritant wanneer je voor de zoveelste keer op een dag de haren overal vandaan aan het vissen bent… Maar het kan dus geen kwaad!

Heb jij last van haaruitval in de herfst?

Altijd op de hoogte blijven van de laatste blogposts op About Beauty and Fashion? Like de Facebook pagina en/of volg het Instagram account.

Bron: Belgravia Centre