Naast dat zonnebrillen een onwijs goede accessoire zijn hebben ze natuurlijk nog een andere functie; je ogen beschermen tegen de zon! En wel tegen de schadelijke ultraviolete straling van de zon. Daarnaast beschermt een zonnebril je ogen bij het voorkomen van staar en maculadegeneratie. Wat dit is en hoe je jouw ogen optimaal beschermt lees je hieronder!

Zonnebril

Wat doet UV-straling met je ogen?
Dat UV-straling niet goed is voor de huid weten we allang maar dat het ook zo’n grote invloed heeft op je ogen weten nog veel mensen niet. Het vervelende is; wanneer je huid te lang in de zon is geweest voel je dat nog dezelfde dag. Dit is niet het geval met je ogen. Pas wanneer je ouder wordt merk je het verschil. Je gaat minder goed zien en krijgt dus oogklachten.

Wanneer je ogen te veel worden blootgesteld aan UV-straling vergroot het risico op staar. Ook wordt de kans groter dat je later last krijgt van Maculadegenaratie (LMD). Het klinkt nogal in gewikkeld allemaal en misschien iets wat jou nog lang niet zal overkomen… Maar een pretje is het totaal niet.

Zonnebril

Wat is staar?
In het oog achter de pupil vind je de ooglens. Bij een gezond oog is deze lens helder en doorzichtig. Hierdoor kan het licht zonder problemen op het netvlies komen waardoor je beelden scherp ziet. Heb je last van staar dan is de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht niet goed door de ooglens heen en komt het licht minder scherp op het netvlies waardoor je minder scherp ziet.

Wat houdt maculadegeneratie in?
Maculadegeneratie heeft te maken met de kwaliteit van de macula. Dit is de gele vlek in je oog. Je vindt dit gele vlekje van een paar millimeter in het midden van het netvlies. In het netvlies vind je staafjes en kegeltjes. Deze staafjes en kegeltjes zijn de lichtgevoelige cellen die een belangrijke rol spelen bij het omzetten van licht in beelden. Rondom de macula liggen veel kegeltjes bij elkaar. Deze kegeltjes nemen kleur en contrast waar en heb je nodig om details goed te kunnen zien. Kortom; de macula is het gedeelte van ons netvlies waarmee wij het scherpste zien. Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes in de macula af. Hierdoor kan de macula minder goed zijn werk doen en wordt scherp zien stukje bij beetje steeds moeilijker!

Zonnebril

Zo vind je een goede zonnebril

Let wel op… Staar en maculadegeneratie zijn net als huidkanker het effect dat op treedt na een langdurige blootstelling aan UV-straling. Van de ene op de andere dag zul je het dus niet krijgen maar eerlijk is eerlijk; een goede zonnebril om je ogen mee te beschermen is een kleine moeite!

Een goede zonnebril geeft 100% UV-bescherming. Je kunt zien of een zonnebril UV-bescherming biedt door een sticker of beschrijving van de bril waarop staan 100% UV of UV400. Daarnaast moeten de glazen en het montuur groot genoeg zijn zodat de glazen je ogen volledig bedekken en UV-straling niet boven-, onder- of via de zijkanten alsnog bij je ogen kan komen.

Verder vind je op een goede zonnebril een CE-markering met daarachter een cijfer van 0 tot en met 4. Het getal geeft de kleurintensiteit van de glazen aan, ook wel de bescherming tegen verblinding. Het cijfer 0 staat voor 20% lichtabsorptie en 4 voor 92-97%. Het oogfonds raadt aan een bril te dragen met minimaal een lichtabsorptie van 75%. Het beste kun je dus een zonnebril met de markering CE 3 nemen.

De kleur van de glazen vermindert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft helaas geen effect op de UV-straling. Een bril met hele donkere glazen is dus geen garantie van een goede bescherming tegen de zon.

Dan nog wat technische dingetjes. De glazen moeten vrij van vertekeningen zijn en gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat. Een flinke mond vol…

Al met al; moet jij deze zomer nog een nieuwe zonnebril hebben. Let dan op dat je in ieder geval een zonnebril hebt met UV-bescherming. Zo’n bril hoeft niet duur te zijn en vind je dan ook NIET alleen bij de opticien. Wel moet je even goed kijken naar wat er aan de binnenkant van de pootjes, in het boekje en/of op het stickertje staat.

Hoe ziet jouw (nieuwe/wishlist) zonnebril eruit?

Lees ook: Zo shine jij in jouw eigen unieke bikini deze zomer!