Iedereen heeft het weleens gehad. Gerimpelde vingers! Wanneer je lang in bad hebt gezeten bijvoorbeeld of wanneer je aan het zwemmen bent. Een vreemd gezicht, die oma handjes… Maar waarom krijg je eigenlijk gerimpelde vingers? In de video van SciShow wordt het haarfijn uitgelegd!

Bad Gerimpelde vingers

Het maakt niet uit of je de afwas doet, aan het zwemmen bent of lekker lang in bad rond dobbert… Wanneer je langer dan 10 minuten in het water zit is de kant groot dat je vingers (en tenen!) beginnen te rimpelen!!

Lang niet bekend
Voorheen was niet bekend hoe dit kom. Onderzoekers dachten dat het rimpelen van de huid het resultaat was van een soort osmose. Osmose, je hebt het vast weleens bij biologie gehad, is een proces van diffusie waarbij een vloeistof waarin vloeistoffen zijn opgelost door een halfdoorlatend membraan stroomt dat wel de vloeistof doorlaat maar niet de opgeloste stoffen. De droge buiten laag van de huid vormt in het geval van de gerimpelde vingers het halfdoorlatend membraan.

Het water zou het oppervlak van de buitenste huidlaag vergroten maar de onderste laag niet. Hierdoor zou de huid gaan rimpelen.

1935
In 1935 ontdekten een stel doctoren dat het rimpelen van de huid niet gebeurden bij mensen met een zenuwbeschadiging. Een van de personen die zij onderzochten was een jongetje die geen gevoel had in drie van zijn vingers. De vingers met gevoel werden wel gerimpeld door het water maar de vingers zonder gevoel niet!

Kortom: het rimpelen van de huid werd niet (alleen) veroorzaakt door het water van buitenaf! Het is een actieve reactie van je zenuwen om ervoor te zorgen dat de huid beter het vocht op kon nemen.

Zo werkt het
Zit je in bad of ben je aan het zwemen dan zorgen je zenuwen er dus voor dat je een gerimpelde huid krijgt. De zenuwen zorgen er namelijk voor dat de kleine bloedvaatjes onder de huid samentrekken waardoor de huid aan de buitenkant gaat rimpelen.

Waarom rimpelt de huid?
Waarom we gerimpelde vingers krijgen is nog niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat het te maken heeft met de evolutie van de mens. Om beter te kunnen werken in vochtige ruimten en daar dus meer grip te hebben zou de huid gaan rimpelen… In 2013 is er dan ook onderzoek gedaan of dit klopt. Wat blijkt? Mensen met gerimpelde vingers konden 12% sneller natte voorwerpen vast-/oppakken. Bij het oppakken van droge voorwerpen maakte het geen verschil.

Maar wanneer de gerimpelde vingers en tenen ons meer grip geven… Waarom hebben we het dan niet altijd? Ook daar wordt antwoord opgegeven in de video. Hoogstwaarschijnlijk is onze huid dan veel te gevoelig! Niet handig dus!

Wist jij waarom je gerimpelde vingers krijgt wanneer je uitgebreid baddert?!