Vorige week dook het ineens op in het nieuws… Lipbalsem schadelijk door bepaalde stoffen stoffen. Een waarschuwing die door de Belgische consumentenbond is afgegeven. Een waarschuwing die ook geldt voor de lipbalsems van Labello en Vaseline die in Nederland worden gekocht. Ze worden zelfs bestempeld als een product dat je beter niet kunt kopen!?

Lipbalsem schadelijk

Getest
De Belgische consumentenbond testte in totaal 21 verschillende lipbalsems. Bij maar liefst 15 van deze 21 lipbalsems werden er mogelijk schadelijke stoffen aangetroffen. De stoffen die zijn aangetroffen zijn MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons).

Van zowel MOSH als MOAH wordt sterk vermoed dat ze kankerverwekkend zijn. Daarbij komt dat Mosh zich opstapelt in de organen en tot gezwellen kan leiden in de lymfeklieren, lever en milt. Een behoorlijk heftig gevolg voor die zo onschuldig lijkende lippenbalms!

En andere beauty producten?
Natuurlijk is lipbalsem niet het enige verzorgingsproduct dat minerale oliën bevat.

“In producten die voor de huid bestemd zijn, kan dat geen kwaad. Anders is het wanneer een deel van het product kan worden ingeslikt, zoals bij lippenbalsem’’, aldus de consumentenbond.

En als je het niet binnenkrijgt…
Ook al denk je misschien; zoveel lipbalsem krijg ik toch niet binnen… Toch is niets minder waar. In je leven schijn je – bij het regelmatig dragen van lipstick – zo’n 7 pond (ook wel 3,5 kilo) aan lipstick op te eten!!

Daarbij worden de schadelijke stoffen niet vermeld op de verpakking van de lipbalsems. Iets wat eigenlijk wel zo logisch zou zijn. Want ja, je wil natuurlijk wel weten wat je op je huid en je lippen smeert!

De Belgische consumentenbond vindt dat er in heel Europa maatregelen moeten worden getroffen en dat er regels en veiligheidsmarges moeten worden opgesteld.

Wat denk jij? Zou lipbalsem schadelijk zijn of zal het wel meevallen?

Bron: Test aankoop & AD