Rozenwater water wordt in Egypte al eeuwenlang gebruikt, onder andere door Cleopatra. In het Midden-Oosten is rozenwater vaak een ingrediënt in desserts, terwijl het ook vaak voor cosmetische doeleinden wordt gebruikt. Het verschil? Het rozenwater dat wordt verkocht voor cosmetische doeleinden is niet geschikt om te gebruiken in voedsel. Logisch natuurlijk! Maar waar is het water – geurend water gemaakt van het destillaat van rozenolie – dat voor cosmetische doeleinden wordt gebruikt dan wel goed voor?

Rozenwater

Het effect op de huid
Rozenwater wordt al een lange tijd gebruikt voor een mooie, zuivere huid. Het geurende water heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Combineer je een hoeveelheid van het water met een overeenkomende hoeveelheid sap van een (halve) citroen dan is het perfect als mengsel voor op het gezicht. Je brengt het eenvoudig aan, laat het een halfuurtje intrekken en spoelt het daarna af met lauw water. Na 2 tot 3 weken zal je merken dat de acne minder wordt.

Last van een droge huid? Ook daarvoor grijp je voortaan naar het rozenwater. Spray een beetje op de droge huid en je zult merken dat deze na gebruik direct zachter en soepeler aan voelt.

Dag, dag wallen!
Opgezette ogen of last van wallen? Breng een kleine hoeveelheid van het geurende water aan op twee wattenschijfjes, ga rustig liggen en leg de wattenschijfjes op je ogen. Wacht zo’n 10 minuten en jouw wallen verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Wat meer tijd over? Leg dan vooraf de watjes met het rozenwater erop even in de vriezer. De koele temperatuur zal de wallen nog sneller verminderen.

Make-up verwijderen?
Make-up removers met olie erin zijn niet mijn ding. Mijn oogleden worden dan namelijk zo vettig dat de eyeliner in no-time van mijn oogleden afglijdt. Niet fijn! Een make-up remover zonder echte olie die wel geschikt is om waterproof make-up mee te verwijderen is dan ook een must. Ook hier is rozenwater een aanrader. Het is zacht voor de huid en schijnt make-up effectief te verwijderen. Dat ga ik proberen!

En je hairdo…
Last but not least je hairdo. Is je conditioner op maar heb je nog een flesje rozenwater staan? Perfect!

Meng drie eetlepels van het geurende water met twee kopjes water en breng dit aan op handdoekdroog haar. Uitspoelen hoeft niet. Eenmaal droog voelt jouw haar heerlijk zacht aan!

Tip: Je koopt al een flesje rozenwater bij de Kruidvat voor maar €1,99!

Wist jij waarvoor je rozenwater allemaal kunt gebruiken? Heb je nog andere tips? Deel deze gerust in de comments!

Bron: Tips & Weetjes  |  Wikipedia