Vanochtend kwam ik een video tegen op Facebook over beagles. Zelf heb ik thuis twee beagles. Twee onwijs grote schatten waar ik enorm van houd (je ziet ze op de foto hieronder!). De beagles in de video waren helaas een stuk minder vrolijk dan die van mij. Zij zitten vanaf pup af aan opgesloten in een kooi, hebben nog nooit de frisse buitenlucht in kunnen ademen of mooi groen gras kunnen voelen… De reden waarom er veel wordt gekozen voor beagles is vanwege hun lieve karakter waarmee zij zo’n beetje alles toelaten, ook al is dit ten koste van henzelf. Deze beagles, en nog vele andere dieren, worden gebruikt om beauty producten op te testen. Verschrikkelijk! Dieren horen niet als proefkonijn te worden gebruikt! Maar hoe je beauty producten vind die dierproefvrij zijn?

Beagles Mika & Luna

Weet welke producten dierproefvrij zijn
Eerder ben ik al eens bezig geweest met opletten welke producten ik wel of niet kocht. Is het product dat ik wil dierproefvrij of niet? Toch is het wanneer je in de winkel staat vaak enorm lastig om erachter te komen of dit het geval is of niet. Afentoe staat het op de verpakking maar in veel gevallen wordt hier niks over gezegd.

Toch is er een manier om erachter te komen. In de video werd namelijk een app getoond waarmee je eenvoudig de barcode van een product scant via de camera van je smartphone. Ondanks dat de naam niet werd genoemd had ik de app snel gevonden; Cruelty-Cutter! Een app door het Beagle Freedom Project.

Zo werkt Cruelty-Cutter
Bij de eerste keer dat je de app start word je gevraagd een account aan te maken. Hier hoef je niet veel gegevens voor af te staan en binnen een paar minuten kun je beginnen.

Cruelty-Cutter biedt vier verschillende menu-items; ‘history’, ‘scan’, ‘favorites’ en ‘more’. Onder de optie ‘history’ kun je alle producten terugvinden die je hebt gescand.

Door te klikken op de optie ‘scan’ opent zich een scherm met de camera. Richt je de camera op de barcode van een product dan wordt deze gescand. Vervolgens zijn er drie mogelijke opties. Aangezien het een Amerikaanse(?) app is staan niet alle producten die wij hier in Nederland kunnen kopen in de database van de app. De tweede optie is dat je een scherm te zien krijgt met daarop de mededeling dat het product op dieren is getest… Dit verschijnt in opvallende rode letters op het scherm. De laatste mogelijkheid – en eigenlijk precies het scherm wat je wil zien – is het scherm met daarop de boodschap dat het product dat je hebt gescand dierproefvrij is!

Cruelty Cutter Dierproefvrij Cruelty Cutter Dierproefvrij

De optie ‘favorite’ spreekt denk ik voor zich. Hier kun je jouw favoriete producten opslaan op een lijst zodat je ze eenvoudig weer terug kunt vinden!

Cruelty Cutter Dierproefvrij

Mijn beauty stash
Om eerlijk te zijn schrok ik enorm na mijn rondje producten scannen… Best veel merken – ook merken waarvan ik het totaal niet had verwacht – testen hun producten op dieren.

Of ik hier in de toekomst rekening mee ga houden? Jazeker! Zie ik een product en is het getest op dieren dan ga ik toch eerst in het vervolg opzoek naar een alternatief. Sommige producten zal ik ondanks de dierproeven nog wel blijven gebruiken omdat ik ze te fijn vind ik gebruik. Al zal ik de mate waarin ik het product gebruik dramatisch verminderen en wederom opzoek gaan naar alternatieven die wellicht nog fijner zijn!

Daarnaast hoop ik dat in de toekomst de merken die nu nog testen op dieren, bijvoorbeeld M.A.C. Cosmetics, stoppen met hun dierproeven. Er zijn zoveel andere manieren om producten te testen. Waarom moet dit gebeuren op een levend wezen wat niet kan zeggen dat zij dit niet willen en die niet kunnen aangeven wanneer iets pijn doet!

Weten of jouw beauty producten dierproefvrij zijn? Download snel de Cruelty-Cutter app!

Welke beauty producten die dierproefvrij zijn, zijn volgens jouw absolute aanraders?