Deodorant… Een verzorgingsproduct dat bijna iedereen wel dagelijks gebruikt. Maar er is natuurlijk een moment geweest dat deodorant nog niet bestond… Ik vroeg mijzelf af hoe deodorant nou eigenlijk is ontstaan en wat men voor het bestaan van deodorant fris bleef ruiken of dat ze het maar lieten voor wat het was. Tijd voor een klein onderzoekje!

'Deodorant' by Dr. Hauschka

Het begin van deodorant
Al in het oude Egypte gebruikte men een soort deodorant. Zij mengde namelijk aluinkristallen met water en brachten dit vervolgens aan op de huid om de zweetgeur te verbergen. Dit mengels functioneerde zowel als deodorant als anti-transpirant. Best slim toch? Maar het gaat verder!

Ook de Romeinen maakten al gebruik van deodorant. Zij mengde houtskool met geitenvet. Waarom die twee ingrediënten? Het klinkt misschien niet als de meest lekkere deodorant maar houtskool heeft de mogelijkheid om tot op beperkte hoogte vloeistoffen op te nemen. Dit zorgde ervoor dat de geur verdween. Het schapenvet zorgde ervoor dat het goedje smeerbaar werd.

De 19e eeuw
In de 19e eeuw werden er kalkoplossingen of kaliumpermanganaat gebruik. Beide stoffen hebben een ontsmettende werking wat er voor zorgt dat bacteriën worden gedood. Belangrijk want zweet gaat pas stinken wanneer het in aanraking komt met de bacteriën die zich op onze huid bevinden. 

De eerste deodorant
Al in 1888 werd in de VS de eerste deodorant op de markt gebracht. Mum! Een deodorant gebaseerd op zinkverbindingen die een anti-transpirerende werking hebben en vetzuren onschadelijk maken doordat deze neutraal werden gemaakt tot een zeep.

Odorex Ultra Protect Cleargel

De eerste anti-transpirant
De eerste echte anti-transpirant werd een aantal jaar later in 1906 op de markt gebracht. De anti-transpirant toentertijd bestond uit een oplossing van aluminiumchloride. Tot vandaag de dag wordt dit goedje nog wel eens door doktoren voor geschreven. Het is en blijft namelijk een ontzettend effectief middel maar maakt de huid erg zuur wat niet goed is voor onze huidjes! Ook taste het zuur in de anti-transpirants van toen kleding aan waardoor er soms gaten in de kleding vielen…

Last but not least: in de jaren 60 werd de eerste deo-spray verkocht. Best bizar dat die fles deo die wij dagelijks gebruiken eigenlijk al best wat jaren bestaat vind je niet?

Wat is jouw favoriete deo (werking, geur, etc.)? Wist jij al hoe deodorant is ontstaan?

Bron: Wikipedia