Een paar jaar geleden deed ik het nog wel maar tegenwoordig toch echt niet meer. Make-up delen… Ondanks dat veel dames het doen is het alles behalve hygiënisch… Veel beauty producten zijn vochtig waardoor bacteriën zich extra snel kunnen vermenigvuldigen. Geen lekker idee hm? De vijf make-up producten in deze post zou ik als ik jou was helemaal niet delen. Waarom lees je hier:

Make-up kwasten

Potjes
Crème, lipbalsems, lush producten… Alles wat je kunt bedenken met een deksel kun je beter niet delen. Eerlijk is eerlijk; een product dat in een potje zit is sowieso al minder hygiënisch aangezien je er iedere keer met je vingers in zit.

Poeder
Ook poeders zijn een broedplaats voor bacteriën. Iedere keer wanneer je er met je kwast in zit komen er meer bacteriën op de poeder. Doordat poeder droog is groeien de bacteriën minder hard, maar toch!

Lipproducten
Ik noemde net de potjes lipbalsem al even maar eigenlijk kun je lipproducten sowieso beter niet uitlenen. Lipstick, lipgloss en lipbalsem zijn stuk voor stuk vrij natte goedjes. Iets waar bacteriën dol op zijn! Lippotloden daarentegen kun je wel met een gerust hard delen. Slijp er nadat je hem heb uitgeleend een stukje af en hij is weer klaar voor gebruik!

Mascara
Het is je vast al eens opgevallen dat mascara een van de kortste houdbaarheid datums heeft van alle make-up producten. Waarom? Mascara is vloeibaar en dus een hemel voor bacteriën. Ook zijn je ogen erg gevoelig voor bacteriën. Reden genoeg om je mascara niet te delen eveneen als het oogpotlood. Tenzij je jouw oogpotlood slijpt nadat iemand anders hem heeft gebruikt kun je hem beter niet uitlenen.

Kwasten
Dit is en blijft toch echt mijn struikelblok… Al leen ik mijn kwasten niet uit, ik zou mijn kwasten sowieso vaker schoon moeten maken. De reden waarom je jouw kwasten niet zou moeten uitlenen aan jouw vriendinnen? Heb jij een puistje dan is de kans groot dat jouw vriendinnen ook puistjes krijgen. Just don’t do it!

Houdbaarheid make-up producten
Nog even ter afsluiting een kort overzicht met de houdbaarheid van verschillende make-up producten op een rij:

 • Concealer – 1 jaar
 • Foundation – 1 jaar (op waterbasis); 1,5 jaar (op oliebasis)
 • Gezichtspoeder – 2 jaar
  Bewaar de poeder in een vochtarme ruimte, vocht kan de kwaliteit van het poeder aantasten.
 • Lippenstift – 2 jaar
 • Lippotlood – 2 jaar (wel regelmatig slijpen)
 • Mascara – 6 tot 12 maanden
 • Oogpotlood – 2 jaar (wel regelmatig slijpen)
 • Oogschaduw – 2 jaar
 • Nagellak – 1 jaar (afhankelijk van de kwaliteit)

Hoe houd jij jouw make-up producten schoon?