Water drinken… Of nou ja, voldoende water drinken… Iets waar ik echt enorm slecht in ben maar tegelijk iets wat enorm belangrijk is om te doen. Waarom? Maar liefst 70% van ons lichaam bestaat uit water. Onze hersenen bestaan zelfs voor 90%(!!) uit water. Om je lichaam optimaal te laten functioneren is het drinken van voldoende water dan dus ook ontzettend belangrijk. Vandaag deel ik verschillende voordelen van voldoende water drinken met jullie. Voordelen die mij aan het denken hebben gezet en waardoor ik nu toch echt mijn best doe om meer water op een dag te drinken.

Voldoende water drinken

1. Spierpijn en pijn in gewrichten
Wanneer je je spieren wil aanspannen of stretchen speelt water een belangrijke rol. Wanneer je onvoldoende water in je lichaam hebt verloopt het proces van het aanspannen of stretchen van je spieren niet zoals het hoort wat verkramping van spieren als gevolg kan hebben. Absoluut geen fijn gevoel! Ook houdt voldoende vocht je gewrichten spoelen. Noem het een soort smering van je gewrichten die optimaal van vocht moet worden voorzien zodat je beweging soepel blijft gaan.

2. Hoofdpijn
Vroeger had ik vaak hoofdpijn. Gelukkig gaat dit tegenwoordig al stukken beter. Ik denk omdat ik onbewust al wel meer water ben gaan drinken dan vroeger, al is het nog steeds niet voldoende. Omdat onze hersenen voor zo’n ontzettend groot deel uit water bestaan is het belangrijk voldoende te drinken. Last van hoofdpijn? Probeer dan eerst eens een paar glazen water te drinken voor je aan de paracetamol gaat. Hoofdpijn kan namelijk duiden op dat je te weinig hebt gedronken op een dag.

3. Stoelgang
Ook wordt water door je lichaam gebruikt om afvalstoffen af te voeren. Last van je darmen? Drink meer en combineer dit met vezelrijk eten. Je zult merken dat je buik dit erg fijn gaat vinden!

4. Afvalstoffen
Ik noemde het net al even; water helpt bij de afvoer van afvalstoffen! Afvalstoffen komen op verschillende manieren je lichaam binnen bijvoorbeeld via de lucht en via je eten. Je lichaam verwijdert deze afvalstoffen via je zweet en via je urine. Om dit optimaal te laten verlopen is er dus voldoende waternodig die de afvalstoffen mee kunnen nemen.

5. Huid
Naast al deze voordelen die water heeft op de binnenkant van ons lichaam heeft het ook een positieve invloed op de buitenkant: de huid! Heb je last van wallen of een droge huid? Drink, drink en drink! Je huid gaat er gezonder uitzien. Mooi egaal en met een mooie glow. Ik zeg dag dag foundation en hallo water!

6. Nagels
Last but not least… Water drinken werkt positief voor de groei van je nagels. Je nagels groeien misschien niet sneller dan anders maar ze worden sowieso harder en witter! Zichtbare verschillen die we allemaal wel willen toch?

Natuurlijk verschillen de (zichtbare) effecten per persoon maar verschil gaat het zeker maken! Per dag verlies je gemiddeld 2 liter aan vocht door zweten, ademhalen(!) en naar de toilet gaan. Om je vochtbalans op peil te houden wordt dan ook geadviseerd dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken!

Drink jij voldoende water op een dag? Wat is jouw tip om meer te drinken?